torsdag 27 september 2012

Bullar á la speciale!

För att spara på både onyttigheter och pengar så bakar jag idag mina egna bullar. En något nyttigare variant med rostade solrosfrön, dinkel och med en fyllning av söta dadlar och kanel. Vinner stort över Pressbyråns!


Deg:
½ paket jäst för söta degar (25g)
½ dl kesella naturell
2½ dl mjölk
1 tsk kardemumma
35 g rumsvarmt smör
3/4 dl rostade solrosfrön (torrosta i stekpanna)
½ dl honung (eller valfritt sötningsmedel)
2 krm salt
5 dl siktat dinkelmjöl
3 dl dinkelmjöl med fullkorn

Ja men ni vet ju hur man gör bullar... Spadet ska vara fingervarmt när det hälls över den smulade jästen. I med honung, salt, kardemumma, smör och kesella. Arbeta in lagom med mjöl och låt jäsa i 40 minuter. Gör fyllningen undertiden.
Arbeta sedan degen på mjölad bänk, kavla ut, på med fyllning, rulla ihop, skär i bitar, lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och in i ugnen! Ca 250 grader i 7 minuter.

Fyllning:
150 g urkänade och grovt hackade dadlar
0,75-1 dl vatten
100 g mjukt smör
3 msk kanel

Lägg dadlarna i blöt i minst två timmar eller koka upp lite snabbt och låt svalna. Mixa ihop med smör och en massa kanel.

Inga kommentarer: